Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vyjádření zástupce Skansky k pokutě od finančního úřadu

20. 10. 2012

Dobrý den,

 

posílám text odvolání, nicméně na finančním úřadu dnes byli ohledně možnosti takto zpětně uplatnit institut společného zástupce dosti skeptičtí. Rozhodně s tím nemají žádné zkušenosti, takže odvolání může dopadnout i negativně, respektive naznačovali, že vám nevyhoví a věc bude řešit finanční ředitelství, takže výsledek bude znám tak za tři čtyři měsíce.

 

V odvolání musí být jasně identifikován daňový subjekt a platební výměr, vůči kterému odvolání směřuje. Podat odvolání je nutné ke každému platebnímu výměru.

 

Nicméně, pokud byste se neodvolali, nikdo Vám nezaručí, že daň za rok 2010 stejně nakonec nedoměří (lhůta je až do konce roku 2013), i když to považuji za málo pravděpodobné.

 

Dejte mi tedy vědět, zda odvolání podáte a já bych podal obratem příslušné dodatečné přiznání. Takto by měl být správný postup.

 

Jen upozorňuji, že odvolání musí být podáno u finančního úřadu do 30 dnů od doručení platebního výměru. Pokud již u některého ze spoluvlastníků tato lhůta uplynula, finanční úřad mu již pokutu nezruší, avšak daň za rok 2010 vybrat i nadále může.

 

Pokud se rozhodnete odvolání nepodávat, daň, kterou nám finanční úřad vrátil 7.9.2012 na náš účet v částce 15 156 Kč, vám do týdne vrátíme na váš účet s tím, že se nepovažujeme za společného zástupce za rok 2010 a dodatečné přiznání podávat nebudeme. Tím samozřejmě zanikne skutečnost, že daň byla již v roce 2010 včas uhrazena a v případě jejího doměření by běžel úrok z prodlení již od 31.5.2010.

 

Proto se domnívám, že byste odvolání měli podat.

 

Závěrem pouze dodávám, že jsme bohužel o vaší platbě až do minulého týdne neměli tušení, neboť jste úhradu provedli pod variabilním symbolem zaniklé Skanska Reality a.s., která již v roce 2010 neexistovala a k placení všech našich daňových povinností se používal již nový variabilní symbol 26271303. Z toho důvodu neneseme za vzniklou situaci žádnou zodpovědnost, nicméně pokud bude v mých možnostech, jsem připraven vám pomoci podáním dodatečného přiznání za Skanska a.s., i když se domnívám a praxe u ostatních SVJ to potvrzuje, že jsme tuto povinnost neměli a nemáme. Z toho důvodu se domnívám, že se finanční úřad s odůvodněním uvedeném v odvolání nemusí ztotožnit, ale šance tu je.

 

S pozdravem

 

Ing. Milan Sedmihradský

Vedoucí oddělení Daně / Tax Manager

Skanska a.s.

Ředitelství skupiny

www.skanska.cz

Líbalova 1/2348

149 00 Praha 4 - Chodov

Česká republika / Czech Republic

Tel. +420 267 095 279

Mobil +420 737 256 293

Fax +420 267 095 283

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář